dilluns, 16 de febrer del 2009

Classe del traspàs tecnològic.

Suposo que pel títol queda prou clar que la finalitat de la classe era posar de manifest que sobre el que es volia parlar era què significava per la fotografia fer aquest traspàs d'allò tradicional a allò digital. Així que a mena de resum us posaré les avantatges i desavantatges que vaig exposar a la classe.

Avantatges,
  1. Procés no lineal. Ara ja no posen un rodet i ens hem de resignar a disparar fotografies sempre amb la mateixa sensibilitat.
  2. Decisió per només una fotografia. Podem decidir tots els aspectes vinculant-los només a una fotografia.
  3. Imatge patent. Abans no podíem veure com quedava la imatge.
  4. Podem fer ús de la pantalla d'LCD.
  5. Es pot repetir. Si no queda bé.
  6. Les imatges que s'envien al laboratori ja no es reenquadren o s'ajusten de color. Els laboratoris, en principi, no retoquen, com abans, les fotografies que volem passar a paper.
  7. Es poden fer gairebé fotografies il·limitades.
  8. Es poden fer còpies perfectes. I es poden repetir tants cops com es vulgui sense espatllar l'original.
Desavantatges,
  1. La tarjeta de memòria pot espatllar-se o tenir un defecte o esborrar arxius per equivocació. El suport ha canviat, ens estalviem el procés de positivat, però continua sent delicat.
  2. Encara hem d'enviar les fotografies al laboratori. Les impressions a casa són cares.
  3. Poder fer tantes fotografies no ens obliga a fer la millor fotografia, perquè després es pot millorar.
  4. Necessitem, un cop fetes les fotografies, més dedicació per poder aconseguir la "còpia perfecte".
  5. "Si veus la fotografia és que no l'has fet". Ens passem tota l'estona mirant la pantalla i no fem fotografies.
  6. Problemes amb l'autoria, perquè ja no es tenen el negatius, han desaparegut (per aquesta raó ens hem de quedar amb l'arxiu de més qualitat).
  7. Augmenten les variables a tenir en compte per aconseguir una imatge de bona qualitat (així que gairebé tothom opta per disparar amb la rodeta situada en la posició AUTO).
  8. Canvi de materialitat de la imatge. Ensenyem les nostres fotografies a la pantalla del mòvil, de l'ordinador o fins i tot a la pantalla de la càmera.

En resum, la fotografia digital és una altra manera de fer fotografies, amb les seva idiosincràsia i particularitats. Tot i que manté una constant: sense llum no tenim res. Així que segons la càmera que tinguem a les mans haurem d'adoptar una actitud i hem de tenir una sèrie de variables diferents en cada cas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada